Trimme - ikke klippe og bade


Westiens pels består af underuld og dækhår. 
Underulden er den fine, matte, korte pels som ligger tættest på hundens hud og som tjener isolering. Dækhårene er de lange stride hår som danner pelsens yderste lag. De er vandskyende og smudsafvisende. 

Dækhår vokser til en given længde, hvorefter håret dør. Hele pelsskiftet sker således på én gang. Westien kan ikke selv fælde disse døde hår, hvorfor de skal trimmes af. Ved trimning hives hårene, med hårsæk af - man hjælper altså sin hund med at fælde. Når de døde hår er fjernet vil et nyt hårlag vokse ud, og dette sker hver 4 måned.

Hvalpen skal trimmes første gang i 4-5 måneders alderen og skal efterfølgende trimmes ca. hver 4 måned. Når de lange dækhår er lige til at hive af, er pelsen trimmemoden. 

Generelt skal du ikke bade din westie, da pelsen er selvrensende. Mange westier kommer ikke i bad i årevis af samme grund. 

Bliver det alligevel nødvendigt med et bad så vær opmærksom på ikke, at bade westien 3 uger før og efter en trimning. Ved vask før trimning vil ulden blande sig med dækhårene og det bliver svært at trimme. Vent 3 uger efter trimning med at bade, da det kan forårsage hudproblemer at vaske den inden huden har lukket sig/er helet, hvor de gamle hårsække har siddet.

Enkelte westier er meget blødpelsede og kan ikke trimmes, hvorfor de i stedet klippes. Man må dog aldrig klippe en westie som kan trimmes, da pelsstrukturen bliver ødelagt herved og pelsen bliver meget blød og mat at se på. Pelsen mister også sin evne til at være vandskyende og smudsafvisende. 


Udskriv denne side